آموزش فن بیان و سخنوری

آموزش فن بیان و سخنوری

آموزش فن بیان و سخنوری

آموزش فن بیان و سخنوری

اصول سخنرانی : ارتباط چشمی , حالت چهره , طرز ایستادن و حرکات بدن , لباس مناسب , رسا بودن صدا

اصول سخنرانی : ارتباط چشمی , حالت چهره , طرز ایستادن و حرکات بدن , لباس مناسب , رسا بودن صدا

سخنرانی از دیر باز در بین حکام و مردمان نقش بسزایی داشته است و هر کسی که با زبان و قدرت بیان و فنون سخنوری آشنایی و مهارت داشته، موفق تر بوده است. اکنون به توضیح و آموزش اجمالی این مهارت خواهیم پرداخت.

چه در حضور یک نفر و چه در حضور یک جمعیت پنجاه نفره، می توان بر ترس و خجالت ناشی از سخنرانی غلبه کرد. سخنرانی مهارتی است که همه می توانند با تمرین، آن را بیاموزند. با استفاده از ابزار ارتباطی زیر، یاد بگیرید که چطور با اعتماد به نفس صحبت کنید و اجرایی جالب توجه داشته باشید.

ارتباط چشمی

یک ارتباط چشمی خوب کمک می کند تا مخاطب احساس آرامش بیشتری نماید و در توانایی های کلامی شما نیز اعتماد به وجود می آورد. ارتباط چشمی خود را پیوسته حفظ کنید؛ برای اینکار باید آنقدر بر متن سخنرانی خود تسلط داشته باشید که فقط هر از گاهی نیاز به نگاه کردن به متن خود پیدا کنید.

چند چهره صمیمی را که به مضمون سخنان شما واکنش نشان می دهند در بین حضار پیدا کنید و سخنرانی خود را با تمرکز بر روی آنان انجام دهید. در هر نوبت، ارتباط چشمی خود را چهار تا پنج ثانیه حفظ کنید و سپس به سراغ نفر بعدی بروید.

 اصول سخنرانی : ارتباط چشمی , حالت چهره , طرز ایستادن و حرکات بدن , لباس مناسب , رسا بودن صدا

طرز ایستادن و حرکات بدن

صحیح ایستادن نشان دهنده اعتماد به نفس است؛ محکم بایستید. حرکات، بیش از حد ممکن است حواس شنوندگان را پرت کند. طبیعتا در هنگام ایستادن دستان خود را در کنار بدن قرار می دهید. برای تاکید بر روی نکات مهم، از حرکاتی استفاده کنید که آهسته و دقیق و در عین حال طبیعی باشند.

به عاداتی که ممکن است داشته باشید، توجه کنید؛ عاداتی مثل دست روی دست انداختن، تکیه دادن به دیوار یا با خودکار به جایی زدن. این کارها نیز می تواند حواس مخاطبان شما را پرت کند یا به آنها بگوید که شما نسبت به موضوع بی علاقه و یا اینکه دستپاچه اید.

سخنرانی خود را در مقابل آینه تمرین کنید تا نحوه اجرا و حرکات بدن خود را بررسی کرده و در صورت لزوم آنها را تغییر دهید. شیوه های متفاوتی را مورد آزمایش قرار دهید تا در مجموعه حرکات و ژست های خود به آن هماهنگی که با آن احساس راحتی می کنید، برسید و همان را در برابر حضار به کار ببرید.

حالت چهره

وجود صمیمیت در حالت و حرکات چهره کمک می کند تا رابطه ای گرم و مثبت با مخاطبان خود بوجود آورید. خنده ای که شما به چهره دارید به مخاطب می فهماند که شما هم یک انسان و در نتیجه قابل اعتمادید، و بدین ترتیب به آنان این فرصت را می دهد که نظرات شما را بپذیرند.

حالت چهره شما در حقیقت بیانگر حال و هوای سخنان شماست و مخاطبتان را در سخنرانی شما درگیر می کند.

لباس مناسب

انتخاب خوب لباس کمک می کند تا برای مخاطب خود احترام قایل شوید. قبل از حضور در محل سخنرانی، نظر دیگران را در رابطه با نحوه انتخاب لباس و نیز تناسب آن با مناسبت مربوطه جویا شوید.

رسا بودن صدا

گاهی آهنگ و لحن کلام اثری به مراتب قویتر از محتوای آن دارد. با تمرین کردن، احساس و انرژی را به صدای خود بیفزایید. شما می توانید با رعایت موارد زیر، گفتار خود را تنوع بخشید:

  • بالا بردن و پایین آوردن صدا؛
  • تغییر دادن سرعت کلام به منظور تهییج مخاطب؛
  • استفاده از مکث و سکوت بجای گفتن: آه، اووم، راستش و ...
  • کم و زیاد کردن دانگ صدا برای تاکید بر روی نکات مهم و درگیر نمودن مخاطب؛
  • انرژی بخشیدن به صدا به این منظور که صدا خسته کننده و بی روح نباشد؛
  • تمرین روزانه و ضبط صدا برای پی بردن به نکات نیازمند تغییر.

درگیر کردن مخاطب

با پرسیدن سوال، صحبت مستقیم و علاقه مند کردن مخاطبان، آنان را در سخنرانی خود درگیر کنید. این کار باعث می شود با مخاطب خود یک ارتباط راحت برقرار کنید.

با استفاده از جملاتی جذاب در ابتدای کار، عکس، نقشه یا بخش هایی از یک فیلم، و یا درخواست کمک از خود حضار، آنها را در بحث خود شرکت دهید.

شوخ طبعی

غرض از شوخی این نیست که نقش یک کمدین را بازی کنید بلکه به این وسیله باید فضایی آرام را بوجود بیاورید و با مخاطب خود مزاح کنید. شوخی می تواند وجه تمایز یک سخنرانی معمولی و یک سخنرانی عالی به حساب آید.

اگر در گفتار خود کمی شوخی به خرج دهید، مخاطب پی می برد که شما نیز انسانید و در عمل نیز هنگام یادگیری، انسان دارای انبساط خاطر بیشتر است. سعی کنید در سخنان خود داستان های شخصی و وقایع جاری را بگنجانید تا سخنرانی تان خشک نباشد.

کنترل اضطراب

اکثر افراد از سخنرانی در جمع هراس دارند، حتی بیشتر از مرگ. همه ی افراد در هنگام صحبت در برابر جمع به میزان معینی اضطراب دچار می شوند، اما نکته اینجاست که نباید به این اضطراب پایان داد، بلکه باید آن را کنترل کرد.

چگونگی کنترل اضطراب

  • درست قبل از آغاز سخنرانی، چند نرمش تنفسی عمیق انجام دهید تا کمی آرامش پیدا کنید.
  • از اضطراب خود برای هیجان بخشیدن به سخنرانی خود استفاده نمایید.
  • به خاطر داشته باشید که از شما برای سخنرانی دعوت شده است، چرا که شما حرف مهمی برای گفتن داشته اید.
  • تصور کنید که همه خواستار موفقیت شما هستند.
  • اینچنین بپندارید که حضار، با لباس زیر و به شکلی خنده دار در مقابل شما نشسته اند.
  • فراموش نکنید که سردمداران این مهارت، در اولین مراسم سخنرانی خود افتضاح بوده اند!
  • خودخواه و مغرور نباشید، اما برای کنترل استرس و اضطراب، خود را از هر جهت بهتر و بالاتر از شنوندگان بدانید.
  • توکل به خدا را هرگز از ذهن خود دور نگه ندارید که همانا، راهرو گر صد هنر دارد توکل بایدش.

صحبت کردن در جمع مهارتی است که شما می توانید آن را با تمرین و ممارست بیاموزید؛ بدانید که این مهارت انتسابی نیست، بلکه اکتسابی است، یعنی باید آن را بدست آورید.

مهار کردن اضطراب و نیز تمرین و تکرار فنون فوق در سخنرانی، برایتان موفقیت به همراه خواهد آورد.

  برگرفته از کتاب سخن و سخنوران دکتر زرین کوب - کتاب اصول سخنرانی از الکساندر روروخ نوشته احمد سپنتامهر


نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.